sreda

Pečene perutničke, skutini cmoki, praženi šampinjoni in stročji fižol v solati

Na tak vroč dan:
  • juha
  • pečene perutničke
  • skutini cmoki
  • praženi šampinjoni
  • stročji fižol
JUHA
No, tista, od oni dan... tokrat pa res zadnjič. Ni je več. Bo treba novo skuhati, ampak tokrat ne toliko. Kar je preveč, je preveč. Dodala sem domač korenček. Mmmm, ta mladi je tako dober in okusen. Na koncu pa se mi ni dalo nič drugega zasipati, kot kar zlate kroglice. Enkrat se jih bom pa res že prenajela. Zraven pa drobnjak.

PEČENE PERUTNIČKE
Perutničke (za naju dva 6 komadov) sem prerezala na polovičke (so hitreje pečene, pa še lažje jih je jesti) in jih začinila (sol, poper, čili). Porazdelila sem jih po ponvi in prelila z belim oljem. Pekla sem jih dobre pol ure na 200 stopinjah. Proti koncu sem že na 180 dala. Pa par minutk pred koncem sem vklopla žar funkcijo, da so bile fajn hrustljave. So bile kar malo pikantne, saj takšne sem tudi hotela narediti. In zelo slastne.

SKUTINI CMOKI
Te cmoke sem enkrat že delala (link), tokrat pa sem jih skoraj enako naredila in so bili tokrat dosti boljši. Najprej pasirana skuta, že fajn priročno v embalaži za 25dag (ni treba posebej meriti), potem moka (15 dag), eno jajce, ena žlica margarine (Latta, glih ni kao ta prava margarina, pa je glih tak dobra), sol. Temu originalnemu receptu sem primešala še na večje koščke nacefrane liste bazilike (z domačega vrta; raste zraven paradajza, ker sta dobra frenda) in manjše koščke suhega paradižnika. (Kaj se to meni samo zdi, ali ga zadnje čase v vsako jed nekak vključim?) To sem dala za pol ure v hladilnik. Potem pa sem oblikovala cmoke in jih dala v vrelo osoljeno vodo. Kuhali so se dobrih 10 min oz. da so priplavali na površje (pa še par minutk za povrh). Zelo so bili dobri, pozitivne kritike so kar deževale. (ok, ne bom pretiravala, bila je samo ena ali dve:)

POPRAŽENI ŠAMPINJONI
Gobice sem narezala na kocke in jih skupaj z mlado čebulo na hitro popokla v ponvi. Začinila sem samo s soljo in peteršiljem. In kljub obilici svežega peteršilja na vrtu sem uporabili suhega. Razlog? Sem svežega pozabila prinesti z vrta, potem pa se mi ni dalo še enkrat dol laufat. Počasi si bom morala začeti spisek pisati, kaj vse naj prensem z vrta. Isto kot za v trgovino. 

SOLATA
Stročji fižol že lepo zori in je že dovolj velik za pobiranje. Nabrala sem ga že včeraj zvečer, dobro umila in suhega dala v hladilnik. Ni to nobena finta, da bi bil kaj boljši ali kaj takega. Samo čas sem imela, dete je spalo v vozičku, jaz pa sem v miru natrgala dovolj za današnjo solato. 
Danes sem ga skuhala (potem ko sem ga nalomila na manjše kose) v slani vodi, odcedila in pustila, da se je ohladil. Potem sem ga dala v skledo in začinila (česen, sol, poper, bučno in belo olje, kis in vodo). Zelo dobro in zelo paše namesto zelene solate. Pa imam solato tudi rada, ampak spremembe so vedno dobrodošle.

4 komentarji:

  1. MMMM. Pa saj ne morem drugače komentirat. Slina vedno teče, ko odprem vaš BLOG. Prvo za kar sem vam takoooo hvaležen je to, da je JUHICA aber immer zraven. Kljub vročini, kljub modernemu pomanjkanju časa in kljub temu, da večina poleti sploh noče srebat juhico :D

    Drugo vse pa NJAAAAAMI. Tudi sam rad jem tako pripravljene perutničke, cmokece delam velikokrat (ampak večinoma VODNE in ZDROBOVE) in na zob. Imam rad da so bolj trdi.

    JOOOOOOOJ, STROČJI FIŽOL!!! In looooove

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za pohvalo, to mi je vedno v spodbudo, da še naprej pišem in objavljam svoja kosila. S tem, da nekdo dobi ideje za kosila, je moj cilj dosežen.

      Vodni cmoki? Kako pa to izgleda?

      Izbriši
    2. Eto, pa se tudi jaz nisem mogel upreti :D
      Danes naredil zdrobove cmočke z dodatkom svežega drobnjaka + dvema žlicama riccota cheesa. NJAAAM.
      Imam še za jutri. Bo z prezrlci + puranja prsa. NOM NOM

      Z veseljem pohvalim. Seveda, ko je kaj za pohvalit. Na vašem BLOGU je marsikaj za pohvalit, tako da KEEP UP THE GOOD WORK!

      A vodni žličniki?
      moka, jajčka, mlačna voda,činken soli in maslac po želji.
      To zmešajte in ko bo dovolj kompaktno (isti postopki so itak pri vseh žličnikih) v vrelo vodo z njimi. Kuhajte po občutku, kar pri vas SPLOH ni problem, saj ste vešči vrtenja kuhalnice.
      Nekje 5min, bi naj bila tista magična meja. Po želji skratka...
      Jaz imam rajši bolj na zob in jih na najnižjem možnem ognju kuham "na oko". V sredici mi morajo biti čvrsti. To je to!

      Pa dooober tek. NJAM NJAM

      P.S: Zraven pa se perfektno poda kakšen lovski golaž, kurji/goveji paprikaš, grahovo-gorgonzolina omaka, puranja prsa v smetani, šampinjonova-grahovo-čebulna smetanova omaka...SKY IS THE LIMIT!
      Ali pa, sedaj ko je bolj vroče, samo popraženo z drobtinicami in velika skleda soljat, ali pa sladkano in oplemeniteno z mletimi orehi + grobim makom in cimetom. Zraven pa domače mrzlo mleko.

      Izbriši
    3. Nekaj podobnega vodnim žličnikom, je mama včasih za juho pripravila. Ampak mislim, da je uporabila samo moko in jajce. Jaz jih ne znam tak dobro naredit. Za prilogo pa jih sploh še nisem jedla. Bi pa bilo zanimivo probat. Mogoče v prihodnjih dneh...čeprav mi zdrobovi bolj nekak dišijo. Pa res kakšno omakco, pa malce meseka:)

      Oh, ne vem če sem res tako zelo vešča vrtenja kuhalnice:) Samo kuham rada in probavam stvari. To je moj hobi, ki sem ga nadgradila s pisanjem bloga. Tudi mamice z dojenčki moramo imeti neko zabavo :))))

      Izbriši