četrtek

Jedilnik, 25. 9. 2014

Odlično kosilo:
  • čebulna juha
  • svinjski file v gorčični omaki
  • pečen sladki krompir
  • zeljna solata
ČEBULNA JUHA
Zjutraj sva z malim gledala kuharsko risanko in pripravili so čebulno juho. Pa sem takoj imela idejo, kaj skuhati za naše kosilo.
Na maslu in olivnem olju sem pražila na kolobarje narezani dve rdeči čebuli. Malo sem cukrala, dodala žličko Gustina (namesto moke) in mešala. Potem sem parkrat zalila z malo vode in pustila, da se je izhlapela. Šele takrat sem zalila z vodo, solila in poprala ter pustila kuhati. Proti koncu sem vlila par kapljic vina not.
Dve rezini toasta sem prerezala na pol in nanje naribala sir. Za pet minutk sem dala v pečico, da se je sir raztopil. To sem potem servirala zraven juhe. Mmmm, je bila odlična.

SV. FILE V GORČIČNI OMAKI
Danes sicer ni praznik, a na tak neprazničen dan si pa lahko privoščimo file. Drugače ga zelo redko kupim (mislim, da sem ga zdaj prvič), saj je cenovno kar neugoden. Ko pa ga ješ, pa se pozna razlika.
Pripravila sem ga po naslednjem receptu. Meso sem najprej narezala na kolobarje. V ponvi sem segrela olje in na njem z obeh strani popekla meso. Zalila sem z malo vina (za en šilček glih), malo pokuhala in dodala še sladko smetano, zenf, sojino omako in malenkost soli in popra. 
Pokrito sem pustila stati, da se je fajn prepojilo. Odlično. Za prste polizat dobro.

PEČEN SLADKI KROMPIR
V našem Šparu ga ni več za dobit, zadnjič pa sem ga našla v Interšparu. In sem ga kupla. Samo ni bil isti. Oni pri nas je bil oranžne barve, ta pa bele barve. Ko sem ga začela lupit oz. sem ga olupila je postal črni. Pa sem še to malo stran odrezala, pa je zopet bil črni. Te pa sem ga pač narezala na kolobarje, kaj pa sem htela.
V pekač sem dala peki papir, gor pa vsipala krompirjeve kolobarje. Začinila sem s soljo, čilijem in oljem ter dala pečt. Saj na koncu je bil dobrega okusa, čeprav je malo čudno zgledal.

ZELJNA SOLATA
Včeraj sem nekaj zelja pustila in sem ga danes na drobno narezala in na hitro splahnila. Potem sem solila in pustila kakšno uro, da se je omehčalo.
Zelje sem dobro stisnila, gor narezala kuhan (navadni) krompir in začinila (sol, poper, bučno olje, kis, voda). Mogoče je skoraj preveč krompirja bilo, ampak moj mali ga ima tak rad.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar