nedelja

Jedilnik, 21. 9. 2014

V znamenju korenčka:
  • juha
  • mesni polpeti
  • patate al forno
  • glaziran korenček
  • solata
JUHA
V isti vrečki sem imela zmrznjenih več kosti, pa jih nisem nikak dobla narazno in sem kar vse skup dala kuhat. Sicer je juha bila res močna, da sem jo kar pošteno razredčti mogla. Bom pa imela zdaj vsaj za nekaj dni zaloge, al pa jo bom dala v skrinjo.
Dodala sem veliko korenčka, ki sem ga večinoma jaz mogla pojesti, zasipala pa sem z rezanci.

MESNI POLPETI
Zmešala sem mešano mleto meso, eno jajce, popraženo šalotko, nasekljan peteršilj, polovičko žemljice namočene v mleko, sol in poper. Iz tega sem oblikovala polpete in jih v ponvi popekla. Mnjami.

PATATE AL FORNO OZ. ZAPEČEN KROMPIR
Recept sem našla v eni kuharski knjigi, ki je stara skoraj toliko kot jaz. Jed je na koncu odlična, vendar pa zahteva svoj čas za pripravo. Vse skupaj sem rabla uro in pol, čeprav ni tako veliko dela. Ampak se splača, še posebej za kakšne goste, da se malo považiš s svojimi kuharskimi sposobnostmi.
Štiri velike krompirje sem neobeljene dobro umila. To pomeni, da sem jih drgnila s krtačko, da je res vsa umazanija šla dol. Potem sem jih obrisala in prerezala na pol. Vsako polovico sem po zunanji strani namazala z olivnim oljem, sredico pa solila. Dala sem pečt, najprej za 40 min na 180 stopinjah, a ker še ni bilo sem podaljšala še za 15 min na 200 stopinjah. Vzela sem pladenj ven in pustila nekaj minutk, da se je malo ohladilo.
Sredico sem izdolbla (zapečeno kožico povrhu pa pojedla) in dala na krožnik (ali pač v neko posodo), temu sem dodala vroče mleko (približno pol deci), sladko smetano (tudi okoli pol deci ali pa še manj), nasekljan peteršilj in muškatni orešček. Dobro sem pretlačla. 
Nadev bi morala z brizgalko nabrizgati v lupine, a jaz sem kar z žličko not nadevala. Manj mantranja, pa še brizgalke mi ni bilo potrebno umivati. Po nadevu sem potresla na drobno nariban ementalec in prelila z raztopljenim maslom. Potem pa nazaj v pečico za približno 20 min na 160 stopinj.
Pire znotraj je zelo sočen in slasten, skorjica pa fajn hrustljava in okusna. Mali je samo krompir jedel, in to kar dve polovički (ampak samo pire).

GLAZIRAN KORENČEK
Korenček sem narezala na kocke in jih skuhala v slani vodi. V ponvi sem na raztopljenem maslu na hitro raztopila rjavi sladkor, dodala sem kuhan korenček in pustila na toplem. Mnjami.

SOLATA
Zelena solata s česnom. Začinila pa sem z bučnim oljem, kisom, soljo in vodo. Standard.

Ni komentarjev:

Objavite komentar