ponedeljek

Rižota in solata

Ponedeljkovo:
  • juha
  • rižota
  • solata
JUHA
Ker včeraj nisem porabila cele jušne kocke, sem drugo polovičko porabila danes za juho. Zraven sem dodala malo domačega korenčka. Pa kot vedno, ko se mi ne da, sem uporabila kar zlate kroglice. In seveda še drobnjak. 

RIŽOTA
Včeraj sem kupovala špecerijo in med drugim sem morala kupiti tudi riž. Pa gledam polico in mi v oči pade škatla, na kateri piše riž za rižoto. Okej, saj je nisem prvič vidla, a mi je tak padla v oči, zato sem kupila še to. Ponavadi mi namreč rižote niso uspele, pa se mi je zdelo pametno probati s tem rižem. 
Preden sem včeraj dala pečt pečenko, sem nekaj koščkov mesa odrezala in prihranila za danes. To meso sem narezala na male kocke. V loncu sem na olju popražila eno domačo mlado čebulo in čisto malo pora. Popraženi sem dodala koščke mesa in jih začinila s soljo in poprom. Dodala sem tudi malo svežega peteršilja. Pustila sem, da se je malo popražilo in vmes skrbela, da se ni zažjavlo. Vmes sem toraj občasno mešala in zalivala s toplo vodo. Po približno pol ure sem dodala še stročji fižol in korenček (vse domače in sveže pobrano z vrta). Spet sem dušila in začinila še s timijanom in zeleno. Po približno desetih minutah sem dodala še skodelico riža, eno skodelico juhe, eno skodelice vode in grah (domači). Pustila sem, da je počasi vrelo in se dušilo. Po dobrih 12 minutah sem štedilnik izklopila, vendar sem rižoto pustila na njem, da se je od toplote dokončno skuhalo. 
Ob serviranju sem seveda morala dekorirati še z drobnjakom. Porcija se mi je sicer zdela nekam mala, zato sem zraven ponudila še malo kruha, a je bilo več kot dovolj. Pa tudi odlično je bilo. Mislim, da mi je tokrat prvič zares rižota tudi uspela. Tako uspela, da sem bila zadovoljna z okusom in sem z veseljem pojedla. Očitno je vse odvisno od riža, no pa od omake tudi.

SOLATA
Domača solata, sveže pobrana še medtem ko je deževalo. Pa seveda je bil česen notri, začinila pa sem kot stalno z bučnim oljem. Drugo itak ni preveč dobro na solati, vsaj za moj okus.

4 komentarji:

  1. BRAVOOOOOOOO za rižotiko. Tudi sam sem vedno bolj vešč te preproste a TAKO, TAKOOOOOOO okusne ita. papice.
    Nekoč sem se prav tresel ob misli, da bi skuhal KARKOLI z rižem, a poglej ga ZLODEJA!. Vse tiste zgodbe o mamah, katerim se ABER IMMER zažge riž sploh niso res, če le prebereš postopek priprave, nato pa sproti (kot ste napisali) gledaš in dodajaš tekočino (po potrebi).
    Meni uspevajo rižeki 1A, ko pa pomislim na mamo moje bivše, pa samo (hmmm, škoda da nimamo takšne pestre izbire smeškotov kot na KULINARIKI) "obup", "jao" in "grin" (povzeto po KULINARIKI) :D

    Wiiiii supr fino fajn kosilo. Vse kar se rabi in je dobro. Le sam izbiram integralni riž, katerega pa kuham že zjutraj saj rabi 40min.

    NJAM, NJAM!
    Nič, grem kuhat...da bo mir pol saj je praznik. Eden večjih!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja riž kuhati ni tak preprosto. Se spomnim mojih osnovnošolskih začetkov, ko sem kuhala še v starih piskrih. Če nisem bila dovolj pozorna, se je hitro kaj gor prijelo. Pa takrat še nisem vedela kakko in kaj, pa se je kar dostikrat kakšna "nesreča" zgodila. Zdaj pa mi bolj ta prava omaka nagaja :)
      Integralnega riža pa še nisem skuhala. A je dosti bolj drugačen od navadnega?

      Izbriši
    2. Ja bolj "zdrav" je a ne. Rjavi pač, okus pa stvar navade. Meni je NJAM NJAM, ampak za rižev narastek ali mlečni rižek (oboje NOM NOM) vsekakor bolje vzeti temu primeren lepljivi rižek. NJAAAAAAMSI :D

      Je pa res, da mi kulinariki, pri takšni izbiri RIŽEV, še dolgo ne bomo naveličani nad izjemnimi kreacijami in prilogami. A ne da?

      Eden boljših rižekov pa je od SPAR PREMIUM linije, kjer je mešan BASMATI + DIVJI RIŽ!!! Hjoooooooo; NEBESA!

      Izbriši
    3. Tudi jaz kupujem od Spar premium linije riž. Tega s primešanim divjim rižem še nisem probala, a sem že večkrat ga imela nagledanega. Mogoče pa ga kdaj res kupim.

      Izbriši