četrtek

Golaž

Kak še je le bilo danes vroče, a kljub temu je pasalo nekaj na žlico:
  • goveji golaž z zelenjavo
  • žemljice
GOLAŽ
Zdaj ko imam stročji fižol, se mi je tak zluštal golaž. Pa še en kos govedine sem imela v zmrzovalniku in sem seveda izkorstila priliko. 
Pa kar lepo po vrsti, kupila sem eno rdečo čebulo (kar veliko), ki sem jo narezala na kocke. V piskru sem segrela olje in dodala čebulo. Rdeči čebuli sem dodala še dve mladi čebuli, ker sem ju pač imela. Čebulo sem solila in jo počasi pražila. Kasneje sem tudi zalivala z vodo, da se ni preveč popražila, ampak se je bolj dušilo. Po približno pol ure sem dodala na večje kocke narezano govedino. Imela sem podplečje. Začinila sem s soljo, poprom in sladko rdečo papriko (mleto), dodala pa sem še dva lovorjeva lista. Meso se je popražilo in spustilo vodo. Seveda sem imela na bolj malo temperaturo, da se ni preveč zasmodilo. :) Malo sem mešala in pač skrbela, da se je fajn dušilo. Po nekaj časa (približno 10 min) sem zalila z vodo. Približno pol litra vode. Počasi je vrelo...res dolgo. Več kot eno uro. Potem sem dodala fižol, na debelejše kolobarje narezan domač korenčke (mladi, ki ga pred rabo spipaš na vrtu) in en na večje kose narezan mlad krompir. Mlad krompir sicer ni najboljša izbira, ampak v trgovini ni več starega za dobit. Vse skupaj je potem vrelo še tričetrt ure. Lahko da tudi kakšno minutko več. Vmes sem po potrebi dolila vodo in še začinila. Proti koncu sem dodala še žlico kečapa in majaron. Pa timijan, ki bi ga sicer morala že na začetku, samo kaj ko nisem prebrala navodil :)
Ko je bilo vse skupaj kuhano, sem servirala. Zraven pa bele žemljice. Kaj drugega pa bi še pasalo zraven? Kakršna koli druga priloga bi bila odveč. Že tako sva se nažrla ko...
Bilo pa je tako dobro, da je moj dragi z žemljico pomazal krožnik, ker je bilo škoda omako puščat. Pa še rekel je naj to napišem na blogu.


4 komentarji:

  1. JOOOOOOJ. Prava nostalgična dobrota!!
    Kaj bi bilo bolje? Belo žemljico stran (roko na srce, saj izgleda kot da jo je kdo pohodil ;>) in namesto nje slasten, na ponvi popečen ČRNI ali AJDOV kruh z orehi! Da hrusta!
    Kakšen domač koruzen iz krušne peči bi pa bil že skoraj vreden MICHELLIN kuhinje :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Žemljica je pa le žemljica in meni najljubša poleg golaža. Orehov pa itak nimam rada, jih jem samo izjemoma.

      Izbriši
  2. Res? Žemljica vam je naj naj? Zanimivo....
    Orehov nimate radi??? Ojejej...pa so šle vse slastne orehove sladice in piškoti.
    No, imate pa radi lešnike a ne? :D

    Meni pa full tekne domači črni kruh iz KRUŠNE PEČI z velikimi luknjami. Ne vem od kod mi to, ampak bolj je testo pretrgano ob robovih in bolj hrusta, boljše mi je. Tiste luknja dajo ravno pravo aromo...jejžeš

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zraven golaža mora biti žemljica ali beli kruh, da lahko fajn pomakam v omako in potem na koncu še krožnik pomažem. Drugače pa imam tudi rada druge kruhe, pač odvisno od razpoloženja in dodatkov. Sveži domači kruh pa je itak zakon. :)

      Orehi, lešniki, oreščki vseh vrst niso zame. Ponavadi se izognem sladicam, ki jih vsebujejo. Vseeno pa jih občasno jem. Tu pa tam si privoščim orehovo potico ali pa rafaelo ali pa čokolado z lešniki.

      Izbriši