ponedeljek

Jedilnik, 27. 1. 2014

Ponedeljkovo kosilo:
  • lečina juha
  • kašnica
  • pražen krompir
  • kislo zelje
LEČINA JUHA
Pri prvi pripravi te juhe se nisem najbolj izkazala, zdaj pa sem dobila dodatne informacije in sem poskusila še enkrat. Ta informacija pa je, da moram lečo prej namočiti.
Tokrat sem lečo prej namočila, in sicer za približno dve uri (mogoče je bilo malo manj, ker sva pozno s sinom notri prišla). 
V loncu sem na zaseki popražila nasekljano čebulo. Lečo, ki sem jo odcedila, sem vsipala v pisker in zalila z jušno osnovo, ki sem jo imela od včeraj. To je potem vrelo dobre pol ure. Na koncu pa sem samo še eno žličko kisle smetane not vmešala in servirala. Mnjami.

KAŠNICA
Pravilno se imenuje krvavica, mi ji po domače rečemo kar kašnica, ker je (ajdova) kaša notri. Imela sem še eno domačo, ki sem jo dala pečt. Na njo sem dala še žličko zaseke, pekla pa sem dobrih 45 minut na 180 stopinj. 
Pa še eno nagradno vprašanje (nagrad sicer ni): kaj je kuhano in pečeno, pa ne je ne maček in ne pes?

PRAŽEN KROMPIR
H kašnicam pa res ta priloga najbolj še paše. Celi krompir sem skuhala in ga odcedila. Ko se je malo ohladil sem ga obelila in narezala na rezine.
V ponvi sem na zaseki popražila nasekljano čebulo. Dodala sem narezan krompir in solila. Za boljši okus pa sem zalila še z malo vode. Krompir sem še malo potučkala z leseno kuhačo, da je bil ravno po mojem okusu.

KISLO ZELJE
Namesto solate sem kupila kislo zelje. Nekaj sem ga dala v skledo in prelila z bučnim oljem ter premešala.
Na sliki sicer bolj čudno zgleda, a je bilo zelo dobro.

4 komentarji:

  1. Pri nas bi rekli tistemu, kar kljub temu, da je kuhano, nejesta niti maček niti pes - špila, tudi špala.

    Poksusi kdaj pražen krompir (sploh, če ga postrežeš zraven svinjske pečenke), narediti s česnom, ki ga samo malo popražiš, da zadišin, namesto s čebulo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pri nas temu tudi rečemo špala.

      Moja mama dela pražen krompir vedno s čebulo in česnom, jaz pa sem se nekak česna odvadila. Niti se ne spomnim, da bi ga dala zraven.

      Izbriši
  2. Pa saj ne morem verjet, kakšno naključje! PONOVNO!!!
    Včeraj tudi pri nas imeli krvavice. DOMAČE, prav takšne! Le z razliko, da so naše bile polnjene z ješprenom. Zraven pa repa/fižol in domači ocFirki. V takšnem vremenu to prav paše...v sobi pa je prasketal ogenj v kaminski peči!
    PRELEPO

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sliši se dobro. Naše krvavice/kašnice so narejene iz ajdove kaše in riža. Star in preverjen recept za našo familijo.
      Oh, kamin...zraven pa še ena dobra knjiga...uživancija.

      Izbriši