ponedeljek

Jedilnik, 29. 7. 2013

Ponedeljkovo kosilo:
  • juha
  • tunini polpeti s kumarično omako
  • riž z bučko
  • solata
JUHA
Ker brez juhe ni kosila, sem danes spet skuhala pisker juhe - tokrat svinjske. Dve kosti + vse ostalo, kar paše v juho sem dala kuhat. En del sem precedila in zasipala s krpicami. Drugi del bo počakal do jutri. Pa še malo drobnjaka za boljši žmah. Kosti pa sem sproti obirala, nekaj pa še je za večerjo ostalo. Nimaš boljšega.

TUNINI POLPETI S KUMARIČNO OMAKO
Tunini polpeti so hitro pripravljeni, pa okusni so; zraven paše kumarična omaka. Najprej sem obelila kumaro in jo po dolgem prerezala na pol. Ker je imela že kar velika semena, sem le-ta odstranila. Ostali del sem tanko naribala in solila ter pustila, da je spustilo vodo. Čez nekaj časa sem naribano kumaro ožela in naredila preliv iz navadnega jogurta in kopra. Dala sem v hladilnik, da je bila fajn hladna omaka.
Za polpete sem porabila tri male tunine konzerve. Vsako sem odcedila in tunino dala v posodo. Temu sem dodala še zelo drobno nasekljano čebulo, žličko majoneze, eno jajce, drobtine, sol in poper. Premešala sem. V ponvi sem pogrela nekaj olja iz konzerve in na njem popekla polpete. Par minutk na vsaki strani. Tolko da dobijo barvo. 
Res so dobri, še posebej s kumarično omako. To mora obvezno biti zraven.

RIŽ Z BUČKO
Malo čebule sem na fino nasekljala. Del bučke sem narezala na manjše kocke. V loncu sem pogrela malo olivnega olja in masla in na tej mešanici najprej popražila čebulo. Dodala sem bučko in solila ter začinila s suhim čilijem. Čez čas sem dodala riž in zalila s toplo vodo. Dodatno sem še solila in pustila, da je počasi vrelo. Po potrebi sem premešala in zalila z vodo. Dobro je bilo.

SOLATA
Imam tako fajn mlado rukolo, a zgleda kot da so imeli polži strelske vaje, saj je vsa prerešetana. Pa je kljub temu zelo okusna. Dodala sem še polovičko paradižnika. Slastno.

6 komentarjev:

  1. Tale kumarična omaka se tudi super poda k pireju in jajčko na oko a ne? Všeč mi je svežina in bi jo uporabil, saj nimam rad tiste verzije s kislo smetano. Kaj menite, a dodam še malo domačega kisa v omako, da dobim rahlo kislost?

    Danes bom imel definitivno to...saj imam OGROMNO kumaric :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Takšna omaka je res okusna in osvežilna. Hmmm, kis? Meni osebno je dovolj okusno brez kisa. Lahko pa probaš.

      Glej tudi ta recept: http://www.kulinarika.net/recepti/6258/omake/tzatziki/?offset=20

      Kumaric je zdaj res ogromno; midva jih imava vsaki dan na jedilniku.

      Izbriši
  2. Poznam ja...Gre se mi le zato, da ne bom uporabil kisle smetane. Bo tudi šlo kot priloga k krompirju, a ne?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Seveda bi šlo. Takšna omaka bi pasala po mojem k veliko različnim jedem.

      Izbriši
    2. SUUPERCA!!! Naredim kojci.
      OBJEM in CMOK.

      Pa dalje mi tako kuhajte.

      Aja, jutri pa nekaj tako fino preprostega. Kaj menite vi?

      Široki domači jajčni rezannci, ogromno čebule, umešana jajčka popečene na domači zaseki/ocvirkih ali pa na koščke narezana slanina + solatika

      Včasih je manj več a ne? Obožujem EŽOJEVE objave na Kulinariki. Sem se naučil, da ne rabi bit vedno MEGA kosilo in obloženo, ampak gre tudi skozi SOLATA, HRENOVKA in KRUH. Se strinjate?

      Izbriši
    3. Hvala :)

      Preprosto se dobro sliši. Boljše to, kot neke zapletene verzije, ko porabiš pol dneva za štedilnikom. Jaz sem najbolj vesela, ko mi uspe v eni uri skuhat in pojest kosilo. :)

      Se strinjam glede Ežojevih objav; gospod obvlada.

      Izbriši