sreda

Jedilnik, 3. 7. 2013

Danes:
  • gobova juha
  • polnjeni puranji zrezki
  • pečen krompir
  • solata
  • sladica
JUHA
Poznate občutek, ko se sprehajate po trgovini in nenadoma opazite en izdelek za kosilo, ki ga morate kupiti, čeprav ni na vašem seznamu? To se je danes zgodilo meni. Šla sem mimo polic z juhami in opazila gobovo juho z jurčki. Naenkrat se mi je ta juha tako zaluštala, da nisem mogla oditi mimo. Nezavedno sem segla po vrečki, jo dala v košarico ter šla naprej. Zdaj veste ozadje zakaj je danes na vrsti bila gobova juha.
V lonec sem nalila mrzlo vodo, v njo zmešala prašek iz vrečke ter segrela do vretja. Vmes sem seveda občasno mešala. Ko je zavrelo, sem znižala temperaturo in pustila, da se je počasi kuhalo približno pet minut. Še vedno sem vmes mešala. Kuhano juho sem servirala v krožnike ter okrasila z drobnjakom. Zraven sem ponudila koščke kruha. Kak je bila dobra. :)

POLNJENI PURANJI ZREZKI
Spet sem imela nekakšen navdih in "izumila" novo jed. Besedo izumila sem dala v narekovaje, ker vem, da takšna kombinacija zagotovo obstaja, a sama sem prvič to naredila. Ergo, beseda "izumila". Dovolj filozofiranja, rajši bom opisala postopek.
Kupila sem dva puranja zrezka, ki sem ju doma dobro potolkla. Vsak zrezek posebej sem dala v plastično vrečko in dobro tolkla, mogoče celo preveč. (Hmm, frustracije je treba spravit ven;)) Zrezka sem potem solila in namazala z olivnim oljem. Dala sem na stran.
Špinačne liste sem umila in jih res na hitro poblanširala v slani vodi, vzela sem jih ven in jih odcedila. Narezala sem jih na manjše kose. Dva suha paradižnika sem narezala na manjše kose.
Vzela sem en puranji zrezek in na polovico dala rezino sira Edamca, nekaj špinače in nekaj paradižnika. Prepognila sem na pol in dala na pekač. Enako sem ponovila z drugim zrezkom. Pekla sem na 180 stopinj dobrih 50 minut. Zelo je bilo okusno, a da ne bi bilo preveč suho, sem posebej naredila še drobnjakovo omako.
Za omako sem pa najprej v loncu segrela maslo in na njem popražila na drobno narezano šalotko. Popraženo sem vzela z lonca in jo pustila na krožničku (nisem zavrgla). V lonec sem potem dala na drobno narezan drobnjak, ko se je malo popražil, sem zalila z mešanico sladke smetane, kisle smetane in mleka. Pustila sem, da je počasi vrelo nekaj minutk. Tak je nastala fajn omaka, ki je bila zelo okusna in je pasala zraven zrezka.

PEČEN KROMPIR
Novi krompir sem umila in odstranila lupine. Narezala sem na krhlje in začinila s soljo, vegeto in olivnim oljem. Dala sem na pekač zraven zrezkov. Vse skupaj se je peklo slabo uro (pa saj sem napisala že prej). Servirala sem na krožnik zraven zrezkov. Se spomnite tiste popražene šalotke? Podevala sem jo po kromirju, je bila tak fajn sladkasta. Slastno. Celotno kosilo je bilo danes odlično. Včasih mi kljub eksperimentiranju uspe narediti res dobro kosilo. Pa še preprosto je, vse daš na pekač, vržeš v pečico in počakaš, da se speče. Ni dosti dela.

SOLATA
Še vedno jeva domačo solato, pa še nekaj časa jo bova. Zdaj je sezona, pa si je treba privoščiti. Naredila sem malo rdeče berivke, nekaj zelene solate in par listov špinače. Dodala sem domači česen in prelila z bučnim oljem, kisom, vodo in soljo. Premešala in servirala. Mmm, kak je dobra bila. Se pozna, da je to sveže nabrana domača solata. Nikoli škropljena; vse je bio, kar zraste na našem vrtu.

SLADICA
Ob tem toplem dnevu paše nekaj osvežilnega za sladico. Vse trije smo si tako privoščili in fajn sladko in ohlajeno lubenico. Takoj smo jo zmazali. Edino koščice mi niso všeč. 
Servirala sem jo tako, da sem dala na desko za rezanje, razrezala na manjše kose in dala zraven vilice. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar