Ta teden je bil v znamenju pečenja in izdelovanja sladic. Sama sicer redko pokažem svojo slaščičarsko žilico, predvsem zato, ker je zelo borna. Nimam jaz potrpljenja za natančno merjenje in oblikovanje, a tu pa tam dobim navdih. V nadaljevanju bom opisala vse tri podvige.
PITA Z MURVAMI
Pred par dnevi sem izvedela, da imamo na stari domačiji murvo, katere sadeži zorijo v tem času. Seveda smo morali iti takoj na "izlet" na špaler, kakor mi po domače rečemo murvi. Še prej pa sem na internetu pogledala ali bi lahko naredila kakšno jed iz teh slastnih sadežev. Po dolgem iskanju sem našla nekaj idej in tako skombinirala pito z murvami.
Recept za krhko testo, ki sem ga našla na forumu KulSlo, je sledeč:
- 250 g moke
- 100 g sladkorja
- 170 g margarine
- 4 rumenjaki
- 1 vanilij sladkor
- 1 pecilni prašek
- limonova lupina
V receptu piše naslednje: "Vse sestavine zmešaj skupaj in daj na hladno za 30 min. Potem razvaljaj eno polovico testa, jo daj v pekač, uporabi poljuben nadev in pokrij z drugo plastjo testa."
Med počivanjem v hladilniku sem pripravila nadev po tem receptu. Murve sem očistila in jih dala v skledo. Primešala sem 200 g sladkorja (250 se mi je zdelo malo preveč) in malo moke.
Ponovno sem ponovila vajo s peki papirjem, čeprav tokrat nisem poveznila pekača čez papir (bi mi ja vse ven padlo :), ampak mi je uspelo nekak dati testo čez pekač, tak da je tudi lepo zgledalo (recimo temu tak).
Testo sem malo zarezala (kar se pri peki ni nič več poznalo) in premazala z mlekom. Pekla sem deset minutk na 200 stopinjah, potem pa pol ure še na 180 stopinjah.
Pita je bila zelo okusna, a kaj, ko se je spodnja plast testa praktično raztopila. Posledično nisem mogla lepih kosov rezat in se mi je vse samo razdrobilo. Drugi dan je bilo malo boljše. Ni mi jasno zakaj se mi je testo tako raztopilo. Zato pa ne pečem rada.
ŠPANSKI VETRCI
A dobri pa so bili; smo že vse pojedli.
MARELIČNI SLADOLED
Stepla sem sladko smetano (2,5dl) in jo vmešala v marelično mešanico. To sem potem nalila v manjše posode in dala zamrznit.
Danes smo že lahko jedli domači marelični sladoled. Dober je. Samo prej sem ga morala vzeti iz skrinje, da se je malo stalil, da sem ga sploh lahko servirala. Še je nekaj zaloge ostalo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar