petek

Jedilnik, 5. 4. 2013

Na petek:
  • kurja juha
  • kranjska klobasa & mesek z juhe
  • krompir s sirom (skuto)
  • zelena solata
JUHA
Dala sem kuhat kurji hrbet, peteršiljevo korenino, korenček in začimbe. En čas je vrelo, potem pa sem precedila in zakuhala z rezanci. Seveda sem korenček in peteršiljevo korenino dala zraven v juho.

KLOBASA IN MESEK
Skuhala sem en par kranjske klobase, jaz pa sem zraven obrala še piščančji hrbet. Najboljše pri kuhanju kurje juhe je pa itak kuhano meso.
Zraven kranjske pa itak, da paše gorčica, zato je obvezno na krožniku.
KROMPIR S SIROM
Skuhala sem šest krompirjev. Kuhane sem odcedila, olupila in narezala na rezine. Ognjevarno posodo sem namazala z mastjo in nanjo nadevala eno plast narezanega krompirja. Nato sem dala gor sirov nadev in pokrila s še eno plastjo krompirja. Po vrhu sem polila mešanico kisle smetane in jajca. Vse skupaj sem dala pečt na 200 stopinj za 20 min, da se je fajn zapeklo.
Sirov nadev: sir (oz. skuto) sem zmešala s kislo smetano, popraženo čebulo, sol in poper. 
Zelo dobro je bilo. Tokrat sem prvič to delala, recept pa sem našla v eni knjigi. Čeprav sem uporabila kar šest krompirjev (ponavadi za naju dva uporabim štiri), sva vse pojedla do konca. Skuta je mogoče malo na kislo potegnila (to pač ni sladka pogača :), ampak je zelo dobra kombinacija.

SOLATA
Zelena solata s česnom in mocarelo. To je jed, kjer mora biti zraven solata. Če pa še je dosti česna zgoraj, pa je še boljša. Za preliv pa kot ponavadi: bučno olje, belo olje, sol, kis, voda. 

4 komentarji:

  1. Čisto po mojem okusu sta. Jaz NE MOREM brez GORČICE!!! Ali ob cvetači/brokoliju, ali pod trdokuhanim jajčkom, ali pa kakšen kos GAUDE, katerega pomočim v gorčico, zraven pa kos paradižnika. Takšna...otroška malca.
    Super kosilce. Za mene sicer samo solata, kranjska + gorčica ter juha :D

    Wiii, je fino brat tale blog.
    Drugače pa sem MBrando iz Kulinarike.
    PAPA

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, MBrando, te "poznam" s Kulinarike :) Pa hvala za pohvalo.

      Kranjska + gorčica je ja obvezna kombinacija. Kranjska brez pač nima ta pravega okusa :)

      A krompir s skuto pa ni zate? Iz tvojih postov sem razumela, da obožuješ skuto. :)

      lp

      Izbriši
    2. Ah vsekakor da je. Samo bi ga jedel posebej in z veliko skledo DOMAČE PARADIŽNIKOVE SOLJATKE!
      Tako da je dotična zadeva v planu poleti, ko nam bo vrt BOGATO obrodil. KOMAJ ČAAAAAAAAAAAAAAKAM!!!
      Upam da imata vi2 tudi možnost domače zelenjave/sadja

      Izbriši
    3. Mmmmm, domači paradižnik je itak zakon. Ja, imam vrt oz. obe s taščo ga obdelujema. Tak da je nekaj zelenjave, pa tudi domačega sadja na razpolago. In komaj čakam, da lahko začnem delat na njem.

      Izbriši