petek

Jedilnik, 25. 10. 2013

Izbruhnile so krompirjeve počitnice:
  • juha
  • popečen losos s smetanovo omako
  • široki rezanci z bučnimi semeni
  • solata
JUHA
Jušna osnova od včeraj; dodan korenček in malo soli (ker sem včeraj premalo solila; kot da sem spet na začetku moje kuharske poti). Skuhala sem in zasipala z ribano kašo. 

POPEČEN LOSOS S SMETANOVO OMAKO
Dva zrezka sem solila in popekla na olivnem olju (z okusom rožmarina in česna). Meso sem vzela iz ponve in odložila na krožnik, ki sem ga postavila na toplo.
V taisti ponvi sem popražila na drobno nasekljano čebulo. Kasneje sem dodala strt česen in nasekljan peteršilj. Vse skupaj pa sem zalila z mešanico sladke in malenkost kisle smetane. Malo sem popražila, da se je omaka zgostila. 
Meso sem servirala na krožnika in prelila z omako. Slastno. Tudi oba moja moška sta se oblizovala, ker je bilo tako dobro.

REZANCI Z BUČNIMI SEMENI
Zadnjič enkrat so pri naši kmetijski trgovini imeli prireditev Jesen na Marofu, na kateri so se predstavljali okoliški kmetje. Med njimi je bila tudi središka oljarna, ki poleg odličnega bučnega olja, ponuja tudi razne izdelke z bučnih semen. Pa sem zagledala te široke rezance in jih kupila. Da vsaj vidim oz. okusim kakšno to je. 
Rezance sem skuhala v slani vodi; vreli pa so točno pet minut. Odcedila sem jih in dala na krožnik. Omake nisem polila po njih, ker nisem hotela preveč okusa prekriti že takoj na začetku. So pa že med kuhanjem tako lepo zadišali po bučnih semenih. Tudi okus mi je bil zelo dober. Zdaj sem pa v dilemi, kaj naslednjič zraven pripraviti, ker nočem preveč okusa prekriti. 

SOLATA
Danes pa sem kupila kar pripravljeno solato, in sicer je bila sestavljena iz endivije, rdečega radiča, koruze in paprike. Doma sem jo začinila z bučnim oljem. Dobro je bilo.

4 komentarji:

  1. Dobro in utemeljeno vprašanje!! Hmm, hmmm, predvsem predlagam nekaj ČIMBOLJ naravnega. Morda samo lepo kakšna popečena rebrca ali pa bremza. Njam. Lepo bi se tudi podala nežna skuta v asketski porciji in da se zapečejo. Narediš sladko variatno. Bi znalo biti sila okusno in zanimivo.
    Šlo bi tudi čisto preprosto, pa probaš vmešat jajček in kanček popražene čebule. Jajček naj je majhen in ne tisti ZA FRIŠTIK. Tako da bo okus ostal.
    Seveda pa kakšna pusta (le kanček mokra) omakica s trakci meseka. Bi znalo tudi pasat.

    Ampak nikakor preveč vsega, saj je pomembno da okus ostane. Zanima me tudi opcija z popraženimi prezlci. Njamsi

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. MBrando, hvala za tvoje predloge. Res se mi zdi škoda neko močno omako narediti in s tem popolnoma zakriti okus in videz teh odličnih rezancev. Po mojem bi bilo zelo dobro probat rezance s popraženimi drobtinami (saj so to prezlci?) in zraven kakšna pečena bedrca. Mislim, da bom kar to naslednjič sprobala.

      Izbriši
  2. Tako je...prezrlci, za nas NOSTALGIKE! Da, probajte in poročajte. Morda še malo cvetače poleg z prezrlci in ena bedrčka ali letančka pa HOP HOP. Solata pa seveda...NE SME MANJKAT!! Saj veste, kakšna ljubitelja sva :D

    Komaj čakam da sprobate...PAPA

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Seveda bom poročala, ko bo ta jed na vrsti. :)

      Izbriši