četrtek

Jedilnik, 24. 10. 2013

Na ta lep jesenski dan:
  • juha
  • pečeno meso
  • kisla repa
  • celi krompir
JUHA
Tradicionalno za najino kosilo. Skoraj vsaki dan juha. Ampak, če pa nama je dobra. Midva pač rada jeva juho. Najino dete pa itak. 
Skuhala sem eno piščančjo kost (od prsi), dodala sem seveda korenček, pa čebulo, pa peteršilj in še ostale začimbe. Kuhano sem precedila. Dodala sva si zlate kroglice in drobnjak.

PEČENO MESO
Mesa sicer nisem jaz pekla, dobila sva ga od svaka. On je v službi častil in je kar veliko ostalo, pa je nam domov prinesel. Je pa od lokalnega mesarja (Podplatnik) in res fino in okusno pripravi meso, tako svinjsko kot piščančje. Mnjami.
Zraven pa paše še ena po domače.

KISLA REPA
Zdaj je ravno pravi čas za kislo repo. Včasih, ko smo imeli doma še domačo repo, je nisem hotela jesti. Zdaj pa jo tu pa tam z veseljem zmažem. 
Kupila sem Naturetino kislo repo, uporabila pa sem polovico, pa še to nama je nekaj ostalo za večerjo. Repo sem najprej malo splahnila, da ne bi bila preveč kisla. Dala sem jo v lonec, dolila vodo in dodala še poper in lovorjev list. To sem dala kuhat, da je počasi vrelo približno pol urce. 
Naredla sem podmet, in sicer sem najprej popražila malo čebule, dodala žličko moke in malo rdeče paprike. Vse to sem vsipala v repo in pustila, da se je počasi kuhalo še 10 minut. Za na konec pa še žlička kisle smetane. Mmmmm, kak je pasalo.

CELI KROMPIR
Cel krompir (neobeljen) sem skuhala v vodi. Potem pa sem ga samo obelila. Najboljše ga je potem prerezal na četrtine in solit. Če bi imela zaseko, bi še to malo popražila in prelila, da bi bilo bolj okusno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar