sreda

Jedilnik, 9. 4. 2014

Malo drugače:
  • juha
  • dušeni sv. zrezki
  • testenine s skuto in špinačo
  • beluši s pršutom
  • solata
JUHA
Mislim, da sem pogruntala kako skuhat juho, da ostane čista. Vsaj danes mi je uspelo. Dala sem kuhat eno sv. kost + vse ostale sestavine seveda. Tokrat sem nastavla na res nizko temperaturo, da je čisto počasi vrelo. Še riglo (pokrovko) sem dala dol. Občasno sem pa še peno, ki se je nabirala na vodi, dol pobrala.
Na koncu sem juho precedila in je res bila bistra, takšna kot mora biti. Bila pa je tudi zelo okusna. Zasipali pa smo si jo kar z zlatimi kroglicami ter okrasili s svežim drobnjakom.

DUŠENI SV. ZREZKI
Malo si čistim zaloge po skrinji in sem našla dva zrezka (plečka). Meso sem potolkla in solila. V ponvi sem ju na segretem olju popekla z obeh strani. Potem sem vzela ven in v ponvi popekla eno nasekljano šalotko. Zalila sem z malo vode in vrnila meso v ponev. Vse skupaj sem pokrila s pokrovko in dušila še vsaj tričetrt ure. Pa še sta vedno bila žilava zrezka. Why? I have no idea.

TESTENINE S SKUTO IN ŠPINAČO
Mogoče je najbolje, da začnem pripoved z mojimi ponesrečenimi rezanci. Oh, to je prava štorija. Pred dvema dnevoma sem se spet (drugič) spravila delat domače rezance. Prvič so mi namreč sijajno uspeli. Tokrat pa testo nikak ni bilo pravo, ali je bilo še pretrdo (po mojem mnenju) ali pa premokro (potem ko sem dodala malo vode in še eno jajce). Hm, mogoče pa je bila kriva voda??
Okej, testo razvaljam, narežem in hočem trake razvaljati. Samo so se mi trgali in mučkali in v glavnem niso bili ničemur podobni. Pa sem spet vse skupaj zgnetla in dodala še moko in ponovila postopek. Pa ni kaj dosti pomagalo. Ampak je bilo malo boljše in sem pustila takšne. Ko so se traki malo posušli, sem jih hotela naribat na rezance. A glej ga zlomka! Nisem jih mogla razrezat. Nikakor nisem spravla v strojček. Te sem pa probala na nastavku za široke rezance. Tam je nekak šlo, ampak so se kar lomili in pač niso glih zgledali najbolj prepričljivo. Kaj točno je bilo narobe, se mi ne sanja.
Današnja jed je pa vključevala te moje ponesrečene rezance, zato takšen dolg uvod. Okej, rezance sem na hitro pokuhala v slani vodi in jih odcedila, s tem da sem vodo prihranila v skledi.
Domačo špinačo (mi jo je včeraj mama dala) sem umila in potopla v vroči vodi od testenin, da je malo vkup padla. Potem sem jo dala na desko in narezala na manjše kose.
Jena posodo sem namastila z maslom in vanjo dala rezance, špinačo, skuto, narezano mocarelo in začimbe (česen, muškatni orešček, baziliko). Prelila sem z malo mleka in vse dobro premešala. Dala sem pečt za pol ure na 200 stopinjah. Ah, da ne pozabim še na link od recepta. Super jed je.

ŠPARGLJI S PRŠUTOM
V Šparu so danes imeli kar sveže bele šparglje (kolikor je pač za pričakovati, da dobiš v supermarketu svežo zelenjavo) in sem en šop vzela. Čeprav je postopek oz. ta recept enostaven, sem idejo dobila na tem blogu
Šparglje sem obelila in na hitro skuhala v slani vodi. Lahko bi jih malo dlje kuhala, ker so to le beli šparglji in očitno rabijo malo več časa. Kuhane sem potem dala v mrzlo vodo. Potem sem jih po dva ovila z rezino pršuta, dala na keramični pekač in čez nadevala malo masla. Iz pečice sem vzela testenine in vanjo dala pekač s šparlji. Zelo dobri so bili, kljub temu, da so še malo hrustali.

SOLATA
Jej, prva solata z mojega vrta. To še je zimska solata, ki se je zdaj v tem pomladanskem času kar prerodila. Mmmm, je bila slastna.

2 komentarja:

  1. Mi imamo vedno bistro juho. ( mami obvlada) Mislim da je štos samo v tem, da ne puščaš nudeljnov ali ribane kaše ali česarkoli v juhi dlje časa in da zakuh v juhi ne kuhaš predolgo. ( le par minutk)

    LP

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Se zdaj učim, da to ni edini problem pri juhi. Tudi če ti prehitro vre, je lahko motna potem. Preizkušeno. :)

      Izbriši